субота, 24 березня 2012 р.

ЯК ДОЇХАТИ ДО БРЕСТА?




Якщо зі Львова – то дешево. Навіть без студентського, навіть без закордонного паспорта. Навіть без білоруських рублів.

Дорога в одну сторону займає всю ніч. Вечором сідаєш на поїзд до Ковеля: плацкарт – 10 грн, загальний – 6-7 по студентському. Там через якихось півгодини під’їжджає електричка на Заболоття (4-5 грн по тому ж студентському). Дві години і ти на кордоні. Все, що потрібно митникам – дані твого українського паспорта. Пройшовши зелену прикордонну будку, бачиш перед собою ще одну електричку, на Брест. Власне, її видно ще й на українській території, бо нічого іншого в Заболотті не розгледиш. Якщо в тебе немає рублів і ти не обміняв їх у попередньому електропоїзді, купуєш квиток за 10 грн на місцевому міні-вокзалі. Це майже втричі дорожче ніж в рублях, але хто винен, що їх у тебе нема! Іде всякого роду націнка. У вагоні важливо взяти у провідників міграційний листок і заповнити його. Одну частину віддати, показавши при цьому білет і паспорт, іншу зберігати на зворотню дорогу.

На місце ми прибули десь о 7 ранку. Виявляється, годинники тут ідуть швидше, хоча здавалося, що часовий пояс все-таки один. Виснажені нічними пересадками, тривожним дріманням і холодом, ми потребували рестарту. Тому після того, як обміняли долари на рублі (можна було міняти і гривні), ми вирушили на пошуки «десь попити кави». Прочесали чи не весь центр міста, і дізналися що в суботу раніше 9 години ніякі кафе не відкриваються… Десь о 9.05 наші зморені тіла приютила якась «Апельсинка». Там у нас і відновилося бажання вивчати місто. Приємно здивували ціни. Каву подали за 5 000 – 6 000 рублів, це приблизно наших 6 гривень. До слова, 10 доларів мені з головою вистачило на весь день.

Відчуття, що ти не в своїй країні не виникало. Брест нагадував комусь Чернівці, комусь Ужгород. Там просторо і чисто (в Білорусії, кажуть, так скрізь). «Улиця Советская» помістила на собі численні малоформатні атракції –ліхтарики, скульптури, годинники. Ледь не все найцікавіше і невелике розміщено там.

Місто відоме завдяки своєму меморіальному комплексові. Головною вулицею вважається проспект Машерова, це і є дорога до Брестської фортеці. Її атмосферний соціальний реалізм вражає, хвилює, може злякати, особисто мене трохи пригнічував. Ефект відчутний – специфічний музичний супровід (передзвін, гімн СРСР, хоровий спів), п’ятикутна зірка формату 3D, гігантські пам’ятники та відповідні атрибути. А ще порядок і доглянутість. Важко сказати, що тут важливіше.

Громадським транспортом скористатись не довелося. Вокзал, центр і фортеця розташовані порівняно недалеко. Зате мали нагоду прокататись на таксі за 25 000 рублів. Дорого як на п’ятихвилинну поїздку.

Наостанок, щоб витратити свої незлічені рублі, ми завітали в «Арт-кафе». Ця назва сподобалась нам ще під час ранкового рейду. Інтер’єр її виправдовував, публіка з претензією на інтелігентність і львівські ціни. Останнє чомусь порадувало найбільше. За каву просили 15 000 (15 грн).



 На автоматі скрізь розмовляла українською. Дійсно забувала, що «не в себе вдома». Проте всі розуміли. Білоруської на вулицях не було чути.

О 20.37 за місцевим часом нас вже чекала електрика до Заболоття. Знову невелика черга на кордоні. Тепер вже просили показати вміст рюкзаків. На той момент діяла заборона на ввіз в Україну білоруських молочних продуктів. Електропоїзд до Ковеля, а зранку – Львів.

Після будь-якої поїздки на своє місто дивишся завжди  по-іншому. 
















13 коментарів:

  1. Автор видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. якщо вас ще цікавить. десь о 20.30 чи 19.30 (просто не памятаю за яким часом)з Бреста відправляється електричка на Заболоття - до кордону. їдете нею до кінця, там переходите "митницю" і чекаєте півгодини на електропоїзд до Ковеля. власне, всі, хто їде до Заболоття, чекають на нього - не впевнена, що там їздять інші. у Ковель Ви прибуваєте приблизно о 00.30, а десь о 01.20 звідти їде на Львів Київський поїзд. у Львові Ви будете близько 7 ранку.

      Видалити
  2. Вибачте, що не зрозумів, але де Ви знайшли потяг до Ковеля за 10 гивень плацкарт хай навіть по студентському? Міжміські потяги коштують 50 гривень плацкартом(без студентського)? Чи ви маєте на увазі електричку що відходить в 6 вечора зі Львова? Дуже прошу відповісти, бо треба в Мінськ через декілька тижнів!:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. поїзд Львів - Київ. це справді плацкарт, номера поїзда не скажу, бо чесно не пам"ятаю. відправлявся він зі Львова десь близько 20.00. враховуючи подорожчання, по студентському тепер заплатите гривень 15. якщо, звісно, поїзд не скасували). проте знайома, яка їздить на Волинь, каже що за 15 по студентському доїдете спокійно.

      Видалити
  3. завтра в друге іду в Брест, у вас більш економніший варіант))ми з Ковеля сідаємо на автобус до Бреста..))але цікаво було почитати ваш варіан поіздки)))

    ВідповістиВидалити
  4. можливо хтось зупинявся у хостелах Бреста, піжкажіть, будь-ласка, оптимальні варіанти (ціна, якість). Збираємось поїхати групою. Студенти)
    Заздалегідь вдячний)

    ВідповістиВидалити
  5. особисто я не зупинялась, але думаю, що сервіс такого плану в Бресті точно є))треба пошукати))

    ВідповістиВидалити
  6. Сашко більше місяця повернулися з Бреста ,планували ми там оселитись в готелі Буг,ніби мали бути номери за 70 гр ,приіхали на місце найдешевший номер за 200 гр, почали шукати дешевший варіан ,порадили Молодіжний готель там таке саме 200 гр найдешевший, порадили ще Дружбу готель він далеко від центру там також все зайнято)))на вокзалі усіх таксистів перепитали за дешеве житло, працівників автовокзалу,таке відчуття,що там ніхто квартир посуточно не здає,порадили купити газету місцеву там оренда квартир(в нас оператора не було білоруського )ми з того варіанту збились бо була десь 17 чи 18 00 година,тож ми ітак планували іхати в Біловезьку пущу в заповідник(а на звороті вже по Бресті погуляти),поіхали туди там теж знайшли голель за 140 гр ,приватний сектор 20$, на другий день то був понеділок то вже були місця в готелі 70 гр.Хостели я дивилась в неті в Бресті,АЛЕ ВСІ далеко від центру,але якщо бронювати то в Бресті в готелі Буг є номери за 70 гр за ніч,ми просто коли приіхали то вони зайняті були і кажуть Молодіжний не дорогий готель))

    ВідповістиВидалити
  7. білорусія специфічна в цьому плані, та й не тільки в цьому. там, кажуть, щоб орендувати житло білорусу потрібен дозвіл "правітєльства". мовляв, маєш свій дім - живи, де народився, а не порушуй закони.

    ВідповістиВидалити
  8. Добрий день!Підкажіть скільки виходить на теперішній час по цінам доїхати до Бреста,а потім до столиці?І митниця як-перевіряють дуже строго?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. доїхати до Бреста способом, який я описала - гривень 30. яка цінова політика маршруту Брест - столиця (якщо я правильно зрозуміла - Мінськ?)не знаю. до Мінська зі Львова поїздом - десь 350 гривень в одну сторону. на митниці строго не перевіряли, просто глянули одним оком в рюкзак).

      Видалити
    2. http://poezd.rw.by/wps/portal/home/rp/schedule/!ut/p/c5/hZDbboJAFEW_xQ9oZhgYwMeREUFGEIf7CwGtVAKC5Vb9-mKaNH1pe87jOifZe4EEzHvNxkuR9ZfmmlUgAomcSqqrB8S35L3OKDS5pzHdWAtQgDOP5VTbEENSGIQOCiBENuYu9LkITfGf7xBEUEp5qba7ex-xhzZ65cO9dyVBHeViz8hkn6L9KTj4K6KFwwvOwRYkRdXkc7aQxs0HbUhBCT1L_eqA-jq6rbpGK2rBOxqFikIZO3ia7khoi871nfSEj3RYk1we6BTwtej4odXUN6abR54xyR6tfeXmWHpXhjavR_uhZZjw6LJrq3LIzs3KqZZv78ViMWdPnu3-6v7k8Jch8It_2xFkvJztsIPni1RQMQK20dSvIAaJ8sMhhvJ8tWXWhlEEoQI8EO9AW_tjvTRLKSOLT-7AmoQ!/dl3/d3/L0lDU0lKSmdwcGlRb0tVUm1abUEhL29Kb2dBRUlRaGpFQ1VJZ0FJQUl5RkFNaHdVaFM0SlJFQUlDR2lJQVFBREVRQWdJV0lnQkFBY1JBQ0FBQS80QzFiOVdfTnIwZ0NVZ3hFbVJDVXdnISEvN180OFFGVkFVSzZQNTA2MElTSkxLR0xEMjAwNy9YOVVqMzk0MjcwMDg5LzIyODMwOTgwODEwNS9qYXZheC5zZXJ2bGV0LmluY2x1ZGUucGF0aF9pbmZvLyUwU2VsZWN0VHJhaW5zVmlldy5qc3A!/

      Видалити